2017. december 4., hétfő

Számok nagyságrendje játékosan – biztos, valószínű, lehetetlen - bontás; kivonás; szorzásA játék 10-es, 20-as, 100-as számkörben is hasznos lehet a számok nagyságrendjének gyakorlására.

Előzetes feltétel: az adott számkör számainak ismerete

Eszközszükséglet:
        - az adott számkör számait ki kell nyomtatni és laminálni
        - játékosonként a számok méretének megfelelően kivágott, egy sorban 4         ablakos táblázat ( Ez alá kell behelyezni a számokat, hogy később              ne          lehessen változtatni a sorrendjükön. )
                                                Pl. így:

A játék menete :

A játékot tetszőleges számú játékos játszhatja.

A fordulók száma is tetszőleges lehet.

Az első játékos a lefordított számkártyák közül húz egyet. Aszerint, hogy az adott számkör elejéről / közepéről  / végéről húzott számot, beteszi az egyik ablak alá. Húz egy újabb számkártyát, és a számok nagyságrendje szerint az előzőleg letett számkártyához viszonyítva egy másik ablakban elhelyezi. Ugyanígy jár el a harmadik és a negyedik kártyával is. Miközben helyet keres a kártyának, elgondolkodik a valószínűség elemi fogalmai szerint is a biztos – a lehetséges – és a lehetetlen esélyeiről. Amennyiben mind a négy számkártyát el tudta helyezni, a fordulóban kap egy pontot. Ha viszont nem maradt hely valamelyik újonnan húzott számnak, nem kap pontot.

A következő játékos ugyanígy jár el.

Győz, aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze.


VÁLTOZATOK

-          A játék használható a 10-es, 20-as számkör bontott alakjainak gyakorlására is. Egy adott játékban természetesen minden bontás más-más számot eredményezzen! 

-    Alkalmas kivonások gyakorlására is.

-          A kerek tízesekkel való ismerkedés idején is jó szolgálatot tesz.


-          A szorzótábla gyakorlását is változatosabbá tehetjük vele.


Ezekhez a változatokhoz a szükséges bontott alakokat, kivonásokat, szorzásokat előzőleg el kell készíteni és célszerű laminálni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése