2013. november 20., szerda

"Válogatós" színezők - a feladattípus leírása - hanganalízis - betűtanulási időszak"Válogatós" színezők - hanganalízis - betűtanulási időszak

Színezni minden kisgyerek szeret. Színezés közben fejlődik a finom mozgása, s tulajdonképpen alkot is. De miért ne történhetne más is mindeközben?
Ez a feladat a betűtanulás kezdetétől használható. A hanganalizáló képességet fejleszthetjük általa olyan módon, hogy nemcsak az aktív, de a passzív szókincset is mozgósítjuk. 
Ehhez nincs szükségünk másra, mint egy jól színezhető kifestőre. Akkor jó a képválasztás, ha a képet szemlélve a gyerek sok olyan szót tud előhívni szókincséből, amely tartalmazza a kérdéses hangot. Egy idő után már nemcsak főnevekben, hanem igékben, melléknevekben, egyéb szófajokban és szókapcsolatokban is elkezdenek gondolkodni a gyerekek ( természetesen mindezt ösztönösen ), hiszen az a céljuk, hogy minél teljesebben ki tudják színezni a kifestőt.
A feladatmegoldás ellenőrzésekor ki kell, hogy mondják azt a szót, kifejezést, ami a színezésre adott lehetőséget számukra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése